dinsdag 25 december 2007

50x07 (07 - 04)

De Campingdisco-countdown nadert de apotheose. Hieronder het viertal dat op een haar na een podiumplaats miste. Maar stuk voor stuk zijn ze goud waard. Voor wat eraan vooraf ging click je: 50 - 41, 40 - 31, 30 - 21, 20 - 11 en 10 - 08.

07. LIMOUSINE (MYSPACE VOCAL EDIT) - VICARIOUS BLISS
WIE? Het Franse Vicarious Bliss is al een paar jaar lang fikkie aan het stoken, hier op de camping. Ze rocken, raven, poppen, dansen (en klinken als LL). Volgend jaar op de bill pls?
WAT? Deze extraspeciale vocale versie van Limousine heeft alles: genoeg vaart voor de vloer, genoeg gitaren voor de festival-feel en genoeg emotie voor de bankzitters.
WAAR? De aanloop op zichzelf is al een aanrader. Want als de drums aanzwellen en de gitaren gaan stottereren, voel je dat het niet lang meer duurt. En op 1 minuut 47 is het moment daar: snaren en bieten vloeien samen, op weg naar iets heel moois.
WETEN? Het side project van VB heet 'Vicarious Bliss Pop Experience feat. Headbangirl' (mmmmm-mmmmm) / we vonden Limousine zó fantastisch dat we 'm tot twee keer toe over de schutting gooiden: op zondag 27 mei en vrijdag 2 november.

06. TO BUILD A HOME (FEAT. PATRICK WILSON) - THE CINEMATIC ORCHESTRA
WIE? Om de Cinematic Orchestra te horen, moet je goed luisteren. Deze band fluistert namelijk om aandacht. Geschreeuw past ze niet zo. Dan maar een kleiner publiek. Wij zitten op de voorste rij.
WAT? Tijdloos en universeel: het zijn de symptomen van een classic en ze zijn beiden van toepassing op deze stille orkaan. Prachtig, huiveringwekkend! Ik zeg, today's Bridge over troubled waters.
WAAR? Tussen 03.56 en 04.56 wordt de fabelachtige schoonheid van To Build a Home in één minuut samengevat. Blijf ademhalen!
WETEN? De vocalen worden hier verzorgd door LL08-ganger Patrick Wilson / Woensdag 28 november sloeg het orkest hier zijn tenten op.

05. ENOI - AME
WIE? Ze kregen het Minimal-etiket op hun voorhoofden gepetst, maar dat doet de jongens en meisjes van Ame te kort. De Duitsers zijn niets minder dan electronische kunstenaars.
WAT? Jáááááááá! De stoomboot! Ame tekende voor de meest fenomenale mindfoeker die de afgelopen 12 maanden aan de binnenkant van m'n schedel kriebelde. Hij komt weliswaar wat langzaam op gang, maar als deze mijnenlegger eenmaal op stoom is, stopt 'ie voor niets. En niemand.
WAAR? Dat zal geen verrassing zijn. Zet de stopwatch allemaal maar op 2 minuut 19: dán loeit de stoomboot namelijk voor het eerst. Dan kiest deze magnifieke techno-tientonner het ruime sop. Dán zet 'ie koers naar jouw kop.
WETEN? Woensdag 6 juni hoorde we 'm al van ver aankomen / Check óók Ame's bloedstollende riemiks van DJ Gregory's Elle!

04. BEAUTIFUL LIFE - GUI BORATTO
WIE? Wie? Gui! Boratto, that is. Deze inwoner van sambaballenland was zonder een seconde aarzeling één van de smaakmakers van Nul zeven. Van techno tot minimal en van house tot pop; Gui kan alles en alles is even lekker en nog spannender!
WAT? Voor mij één van de meest raadselachtige platen van het jaar. Want wat is het dat ik volkomen weerloos ben als ik Beautiful Life hoor? Mmmmm..., de vraag stellen, is de vraag beantwoorden. Het is namelijk precies dát; het is die onverklaarbare verleiding van deze hypnotic-erotic-vloervuller met echo's van Underworld's Rez/Cowgirl, die de champagne door m'n bloedbanen laat bruisen. Zondermeer het dance anthem van Nul Zeven!
WAAR? Beautiful Life heeft zoveel geweldige momenten, daar kan ik er onmogelijk eentje uit kiezen! En gelukkig hoeft dat ook niet. De checkpoints (meervoud dus): het begin van het leitmotif op 1 minuut 1; de entree van de glorieuze basmelodie op 2 minuut 18; de stem uit de hemel, die op 3 minuut 4 voor het eerst 'what a beautiful life' zingt en tot slot de Cure-gitaar die op 6 minuut 39 binnen komt zeilen.
WETEN? Woensdag 16 mei werd het leven mooi / luister HIER hoe Gui deze wolkenkrabber van een eigen rerub voorziet.

Geen opmerkingen: