donderdag 7 juni 2007

hype is the new hip

Als het om hypes gaat zijn wij LLReunisten natuurlijk behoorlijk van de onverstoorbare: te oud om alle mania's achterna te hollen, te wijs om ze allemaal te geloven. En - nu niet boos worden, deze slaat op mijzelf - te dik om die nieuwe, uberkoele skinny jeans te passen. Daarom volg ik alles wat in vogue is (of straks raakt) op gepaste en vooral veilige afstand. Kan ik eerst kalmpjes observeren en daarna het beste er tussenuit plukken. Yep, Camping is cherrypicking.

Sinds een half jaar is op moezikaal gebied New Rave helemaal te blits (te blits?). New Rave dus. Een stroming die apelleert aan de opkomst, een dikke 15 jaar geleden, van de eerste massale dance-feesten. Illegale warehouse parties: ruw, rauw, ongepolijst. Nachten, soms dagen, dansen en - no surprise - vooral ook veel pillen poppen. Of 'necken' zoals ze het in de UK nogal plastisch aanduiden.

...every DJ's darlings...

Nou, precies dat 'gevoel' proberen de New Rave-adepten thans te reanimeren. En ik moet zeggen, dat leidt soms tot zeer smakelijk resultaat. Met name bij het Britse Klaxons, die van huis uit eigenlijk gewoon puntige gitaarpop maken. Nadat hun hits door de absolute elite van het knoppendraaiersgilde ontdekt en geremixed werden, zijn ze echter uitgegroeid tot every DJ's darlings en gelden ze nu als het meest glitterende uithangbord van de New Rave.

Dat bijna elke DJ/producer inmiddels al een keer over ze heen is gegaan, weerhield Soulwax er onlangs niet van om zich óók eens flink aan de Klaxons te vergrijpen. En terecht. Want de remix van de familie Dewaele is meteen de beste. Onbedreigd! Ja, de Belgenbroers doen het wéér. En daarmee bewijzen ze nog maar eens dat niet de toeters, maar de broeders het raven tot een kunst hebben verheven (kon het rijmpje niet weerstaan...).

Do or don't believe the hype? Doe hieronder de Rave-test: het origineel of het werk van de Vlaamse remixreuzen?

LISTEN&LOAD: Gravity's Rainbow - Klaxons
LISTEN&LOAD: Gravity's Rainbow (Soulwax Remix) - Klaxons
INFO: Klaxons on the web, Soulwax on the web

1 opmerking:

Anoniem zei

Smook zegt:
Zo, die is makkelijk!
Die broertjes zijn echt veelcbeter dan het origineel.