woensdag 15 augustus 2007

EUROPA

Als we de imaginaire landkaart van de dance uitspreiden, is goed te zien waarin de diverse Europese naties zich onderscheiden. Wij Ollanders zijn de lords of de trance (autsch!), de Duutsers hebben techno en minimal geannexeerd, de Fransozen heersen in het grensgebied tussen rock en dance, de Italianen zijn traditiegetrouw dominant aanwezig in electro, de Britten belegeren al sinds jaren Ibiza-house en de Scandinaviers, tsja..., rare jongens die Scandinaviers!

Wie het zaadje heeft geplant weet niemand, maar op raadselachtige wijze bloeit in Zweden, Denemarken en Noorwegen momenteel een geheel nieuw moezikaal genre op, Cosmic Disco: breed uitwaaierende en broeierige, bij voorkeur handgespeelde dixogrooves met een gul shot psychedelica. Muyo bedwelmend vanwege het repeterende ritme en aangenaam gemeen vanwege de steeds net niet tot een hoogtepunt komende, uhm..., hoogtepunten. Da's niet alleen heel fijn tussen de lakens, maar zeker óók tussen de oren. En ze nemen er de tijd voor, die Vikingen. De tien minutengrens passeren ze meer dan eens met speels gemak.

Brothers in arms Prins Thomas en Lindgren zijn gezamenlijk de vreedzaam regerende koning-keizer-admiraal van dit pas ontdekte dans-staatje. Hotter than a pinguin, zijn ze. En nievoorniks! Luister maar hoe Prins Thomas hier Jape's Floating in een Cosmic Disco-dwangbuis duwt. Zijn riemiks zorgt voor de tropen in de poolcirkel. Laat Al Gore het maar niet horen...

LISTEN&LOAD: Floating (Prins Thomas remix) - Jape
INFO: Prins Thomas on Myspace

Geen opmerkingen: