vrijdag 26 oktober 2007

5

Het is hoog tijd voor een nieuwe containerposting! Waarom? Ja, omdat vandaag vandaag is natuurlijk. Hey, het is niet elke dag donderdag! Huh? Oh, het is alweer vrijdag... Nou ja, who is counting enniewees?

Thema van deze bulkdump is 90's alternative rock. Enerzijds omdat mijn ciedie-collectie ervan uitpuilt, anderzijds omdat het een periode was waarin gewoon héle goeie shit werd uitgebracht. Zeg nou zelf, dat verdient een platform!

We beginnen met mijn all time favo rockband The Replacements, die hier met Alex Chilton een ziedend eerbetoon brengen aan cultheld, da's een makkie, Alex Chilton! Dat gaat zo: 'Children by the million sing for Alex Chilton (...) I'm in love with that song'. Dat zegt alles. Geniaal.

Next up is Changes van Bob Mould. Over culthelden gesproken, hier is er nog eentje hoor. Mister Mould speelde namelijk in de legendarische punkpopbrigade Husker Du, dat op haar beurt weer veel invloed had op The Recplacements (jazeker, hier is over nagedacht!). Hoe dan ook, ook solo geeft Bobbiaanland 'm van Jetje. Luister en huiver.

Door naar Urge Overkill. De Amerikanen leken heel even in de lift naar de pophemel te zijn gestapt nadat hun Neil Diamond-koffer Girl you'll be a woman soon op de soundtrack van Pulp Fiction terecht kwam. Leken..., want uiteindelijk bleken het toch passanten. Tsja, pech voor de mannen, maar niet voor ons: want wij hebben hier hun romantische rocker Bottle of Fur.

De vierde op de rij is Guided By Voices. Frontman Robert Pollard was in de nineties één van de productiefste hennen in het kippenhok van de alternatieve muziek. Tegen het tempo waarmee hij eieren legde, viel niet op te broeden. Karakteristiek voor Pollard waren zijn extreem korte nummers; soms niet langer dan 30 seconden. Alsof hij ze afraffelde (en misschien deed hij dat ook wel). Pas later in zijn loopbaan leverde hij meer afgeronde songs af, zoals deze door The Who geinspireerde kanonskogel Teenage FBI.

Tot slot iets rustigers. Even doucement na alle gitaarerupties. Het pareltje Yesterday never leaves is van The Unbelievable Truth, de band van Andy York. De broer van ja. Van Thom, that is. Van Radiohead zeg ik er ten overvloede bij. Die family ties zullen hem altijd wel blijven achtervolgen, maar laat het niet de aandacht afleiden van deze slepende schoonheid.

Zo, de container zit vol.

LISTEN&LOAD:
Alex Chilton - The Replacements
Changes - Sugar
Bottle of Fur - Urge Overkill
Teenage FBI - Guided by voices
Yesterday never leaves - Unbelievable Truth
INFO: The Replacements, Bob Mould, Urge Overkill, Guided by voices en Unbelievable Truth op het net

Geen opmerkingen: