FRENCH KISS
We doen de donderdag open met een container-posting in de categorie 'back to school': dat is de al enige tijd geleden geintroduceerde rubriek, waarmee wordt beoogd de geschiedenis van de electronische dansmuziek enigszins in de vaart der volkeren omhoog te stuwen. Want ik blijf het een gotspe vinden: de hele wereld zingt Hotel California woord voor woord mee, terwijl men zich bij het horen van de naam Kraftwerk advraagt of dat niet dat bandje van Harry Slinger was -die met dat petje. Kwalijke zaak. Dáárom dus deze kruistocht, waarbij ik overigens niet gehinderd wordt door het antwoord op de vraag of er ook maar iemand op zit te wachten (of uberhaupt oplet). Ach, dan maar Don Quichot...
Deze overzichtstentoonstelling gaat over French House: de stroming die in de late nineties de (Europese) dance-scene domineerde. Ook wel Filter House, Disco House, Neu-disco en Tekfunk genoemd. En uit al die benamingen kun je heel eenvoudig de sound van French House destilleren. Inderdaad, een melange van funk, disco, house en techno, waarbij gul gebruik gemaakt werd van samples, filter-effecten (hét trade mark) en poppy melodien. Godfather van het genre was - natuurlijk - Daft Punk. Op eerbiedige afstand gevolgd door ondermeer Cassius, Alan Braxe, Alex Gopher, Etienne de Crecy, Thomas Bangalter, Stardust en Modjo.
...kriebels in je buik...
Hoewel French House als op zichzelf staande stroming in de loop der jaren verdween, heeft het ontegenzeggelijk zijn sporen nagelaten. Dat is ook vandaag de dag nog duidelijk waarneembaar. Neem bijvoorbeeld Justice, van wie zo'n beetje het gehele oeuvre op de fundamenten van French House steunt. Net zoals al hun klasgenootjes uit de school van Ed Banger (Sebastian, Uffie, DJ Mehdi amongst others). En ook acts als Phoenix, Air en Erol Alkan zijn in zekere zijn schatplichtig.
Onderstaand hoor je hoe vreselijk goed dit genre was. Of beter: kon zijn. Op voorhand een arbitraire samenstelling overigens (puristen zullen er op spugen), want het zijn strikt persoonlijke favo's. Misschien een tikkie outdated in een enkel geval, maar laat dat vooral geen reden zijn om ze onaangeraakt in de prullenbak te mikken. Het gaat om de feeling, de vibe. Om de kriebels in je buik als je In love with you hoort; om de champagne die je door je aders voelt bruisen bij So much love to give*; om de roes die de feelgoodfunker Grandlife veroorzaakt en om de opwindende kick-start van Aerodynamic. Vive La France!
LISTEN&LOAD:
So much love to give - Thomas Bangalter & DJ Falcon AKA Together*
In love with you - Alan Braxe & Romuald
Grandplay - We in Music
Aerodynamic - Daft Punk
* Some much love to give is de Moeder Aller Filterhouseplaten. Ruim tien minuten lang 1 simpele sample herhalen. Dát op papier weerzinwekkende idee, groeide uit tot het meest verbroederende en ontladende dance-anthem ooit. Hearing is believing.
INFO: compilation
3 opmerkingen:
Hoe heet die band van Harry ook alweer?
DRUKWERK! Wie is toch die anonieme anoniem? Anoniem is tot daar aan toe, maar anoniem... Dát kan dus echt niet!
smook it was
Een reactie posten