donderdag 19 juli 2007

Lief Koze

Reserveer s.v.p. even een paar minuten voor DJ Koze: een eigenzinnige Hamburger, die nu al een jaar of twee zéér hoog genoteerd staat op mijn persoonlijke ranglijst van favoriete dance acts.

Ongrijpbaar figuur, die Koze. Zo maakte hij zijn entree in de muziekbizz als lid van de Duitse hip hop posse Fischmob, waarmee hij behoorlijk succesvol werd –inclusief rotation op MTV. Maar Koze koos niet mainstream. Koze koos voor het ondergrondse dansdomein. Eerst in groepsverband, met International Pony, daarna solo, als DJ en producer. En in die gedaante toont hij zich opnieuw ongrijpbaar. Want terwijl zijn live-sets als DJ niet zelden uitmonden in een furieus rockende blend van disco, hip-hop en house, kiest Koze in de studio voor een meer abstracte, experimentele benadering. Plots ontpopt hij zich dan als de Magiër van het Koninkrijk Electronica. Dáár betovert hij ons met innerlijke, diepe en hallucinerende platen, die behalve op de voeten vooral zijn gericht op de (onder)buik en de brains. Muziek als een verhaal.

...cocon...

Koze’s laatste heet Mariposa. Dat is Spaans voor vlinder, weten we natuurlijk allemaal. En een vlinder it is! Deze fantastische track begint als rups, maar kruipt na ruim drie en een halve minuut uit haar cocon om als oogverblindende vlinder de vleugels uit te slaan. Gaat dat zien! En horen. Niet als je op zoek bent naar een instant thrill, wel als je van vlinders vangen houdt.

LISTEN&LOAD: Mariposa – DJ Koze
INFO: DJ Koze on Myspace
PS Like it? Luister dan HIERRRR naar de eerder gepooste Koze-riemiks van de Battles-track Atlas.

Geen opmerkingen: